sunnuntai 30. elokuuta 2015

Syksyn tuomat uudet tuulet

Hyvää sunnuntai-iltaa ihmiset! Tää viikko on mennyt hyvällä sykkeellä kohti loppua. Uusi kouluvuosi startattu ja eka viikko siitä jo takanapäin, monta hyvää viikkoa edessä! Oon saanu kunnian olla yksi kolmesta meidän koulutusalan tutoreista ja eka viikko on pitkälti mennyt uusien ykkösten parissa. Kivoja ja valloittavia uusia persoonia saatiin taas Rauskille, se on kiva juttu se. Toivotaan meidän tutorkolmikon kanssa, että ollaan osattu olla mahdollisimman selkeitä sanoissamme ja informaatiossamme. Välillä ollaan oltu yhtä kujalla vaihtuvista informaatiohetkistä kuin tulokkaatkin, mutta ei kai se mitään. Ainakin ollaan osattu olla aitoja ja näyttää, että he eivät ole ainoita, jotka ovat päästään pyörällä! :D


Sen verran mitä oon omilla tunneilla ehtinyt olemaan, niin oon kyllä tosi orientoitunut ja innostunut tokasta AMK-vuodesta. Syitä tähän on ainakin kaksi. Kesätöitä ja lomailua oli just oikeessa suhteessa. Lisäksi meillä on nyt tosi mielenkiintoisia opintojaksoja menossa ja tulossa (esim. lastensuojelu, kirkon työn teologia, rippikoulutyö) ja ekat harjoittelutkin ensi vuoden puolella edessä. Tässä pitäisikin kohta alkaa soitteleen seurakuntia lävitse ja selvitteleen, mihin pääsisi varhasnuorisotyön ja rippikoulutyön harkkoja suorittaan. Kova toive olisi, että johonkin Jämsän lähikunnista, esimerkiksi Jyväskylään tai Tampereelle. Ja mitä tähän kouluinnostukseen vielä tulee, on ollut tosi ihanaa nähdä taas kaikki luokkatoverit yhtä aikaa ympärillään neljän kuukauden "hajaannuksen" jälkeen!
   Mitä kuuluu mun muuhun elämään? No, pitäisi alkaa taas käymään fysioterapiassa, kun oon palannut jälleen tänne Ykaan. Toukokuussa jäi muistaakseni 7 kertaa jäljelle, mitkä mun ois tarkoitus käyttää tän loppuvuoden aikana. Lisäksi soitin hammaspolille Jyväskylään ja tein sen, mitä en uskonut ikinä tekeväni oma-aloitteisesti: kerroin hammaslääkärilleni haluavani hammasleikkaukseen jo ensi toukokuussa, mikäli vain mahdollista. Asia kun sattuu olemaan niin, että virhepurennan ja narskuttelun takia mun leuat on niin rasittuneet ja kuluneet (epäilen leukojen kroonista tulehdusta tai jopa nivelrikkoa), että mulla on ollut nyt viimeisen kuukauden aikana erittäin paljon invalidisoivia päänsärkyjä, jotka johtuvat leukojen/hampaiden tilanteesta. Öisin mulla on toki käytössä purentakisko estämään narskuttelua ja se onkin helpottanut kuluneen vuoden aikana tilannettani, mutta ei tarpeeksi. Olen ilmeisesti narskutellut koko ikäni unissani hampaitani ja tulehdus on leuassa pysyvä siihen asti, kunnes pääsen hammasleikkaukseen ja sitä myötä purentani korjaantuu. 

 Öisellä lenkillä eilen...

Nyt on siis lyöty suht varmaksi leikkauksen ajankohta ensi toukokuulle. Alun perin kun tarkoitus oli tehdä leikkaus vasta opintojeni loppumetreillä tai niden päätyttyä. Mutta totesin itselleni ja vanhemmilleni, että jos saan hirveästi pahoja päänsärkyjä leuastani johtuen, pitkittävät ne pidemmän päälle valmistumistani enemmän, kuin jos leikkaus tehdään ennen opintojeni päättymistä. Niinpä katsoin kalenteriin ja mietin. Ainut hyvä ajankohta leikkaukselle/muihin jälkijuttuihin on ensi toukokuu. Silloin en joudu olemaan pois lähiopetuksesta. Silloin on toki ripariharkka (juuri täsmälleen silloin), mutta sen voin sopimuksesta siirtää heinäkuulle, jopa kolmosen kesään. Näin puhuin harkkaopeni kanssa. Mutta yritys on kova suorittaa harjoittelu leikkauksen jälkeen heinäkuussa. Omat haasteensa byrokratian kanssa siinä on, mutta niistä varmasti omaa postausta, kunhan ehdin. Eiköhän teillä ole tässäkin jo tarpeeksi sisäistämistä. Joka tapauksessa, aika hammaslääkäriin on varattu joulukuulle. Mukana on myös kirurgi ja lähdemme tähtäämään ja valmistelemaan mua ensi toukokuulle. Jännittää, ehkä liikaakin, siksi pääsenkin keväällä ennen leikkausta myös juttelemaan psykologille. Mutta luotto hyvään lopputulokseen on kova!


Tosiaan leuka/päänsäryt pistivät mut aika polvilleen viime viikkoina. Nyt olen saanut nauttia muutaman päivän kivuttomuudesta. Niinpä oman jaksamiseni ja koulunkäynnin turvaamisen kannalta tilasin itselleni ajan OYSiin 16.9. Mietitään neurologin kanssa, mitä särkyjeni helpottamiseksi voi tehdä ennen hammasleikkausta. Onko se kipulääkitys, erilainen fysioterapia, kortisonipiikit vai mikä, siihen toivon löytäväni vastauksen ja avun neurologiltani. Muutaman viikon päästä olen viisaampi.
   Mitä taas blogin syksyyn tulee...Ensinnäkin yritän postata niin usein kuin vain koulukiireiltä, säryiltä ja muulta elämältäni ehdin. Ajatuksena on jatkaa mm. Vamma osana arkea -postaussarjaa, joka jäi tuossa huomaamatta kesälomalle, eikä sieltä ole vielä palannut. Ainakin nyt hammasjutuista olisi kertomatta sekä arjen pikkuisista apuvälineistä. Viikon biisi -sarjaa pyrin myös jatkamaan, vaikka nyt jälkeenpäin sanottuna nimitys ei osunut ollenkaan nappiin! No, tunniste on kuitenkin luotu, joten jatkettakoon vuoden loppuun ainakin sillä. Koulujutuista ja projekteista riittää varmasti myös asiaa. Lisäksi muutama keikka on syksyllä tulossa ja ai niin, se tärkein!

Mitkäs on teidän toiveet? Heittäkää kommenteilla ja vinkeillä, mistä olisi kiva lukea!
Mukavaa uutta viikkoa!

~ Roosa ~
  

2 kommenttia:

  1. Joskus olen vähätellyt hampaiden merkitystä muulle kunnolle, en ainakaan enää kirjoituksesi jälkeen. Suunnitelmissa minullakn on hammasremontti, siis n. 30 vuoden takaisen sillan uusiminen. Koska tuo hökötys on kotiutunut hyvin ikeniin ja hampaat siellä sisällä voivat hyvin, asia mietityttää. Taisin Tampereellakin sanoa, että riippuen hoitopaikasta ja kullan hinnasta markkinoilla operaatio maksaa enemmän tai vähemmän.
    Äsken luin facebook-sivultasi arviota IP:läisten määrästä. Minä olen netistä joskus saanut arvioksi noin kymmenen Suomessa riippuen siitä, otetaanko joku mieskin joukkoon mukaan. Lisäksi joku on kirjoittanut, että tätä porukkaa on enemmän maapallon itä- kuin länsiosissa. Miten sitten netin tietoihin voi aina luottaa???
    Tänään kävin Syöpäyhdistyksen matkalla Tuusulassa ja huomenna taas töihin. Hyvää syksyn alkua opiskeluun, terv. Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula viimeisimmistä kommenteistasi! Joo, hampailla ja puruongelmilla on yllättävän paljon vaikutusta muuhun terveyteen. Oon aika ylpeä itsestäni, kun sain tätä leikkausasiaa eteenpäin ja ihan omatoimisesti! :) Tuosta tarkasta IP-ihmisten määrästä ei ole tietoa. Minun syntyessäni äidille sanottiin, että noin kymmenkunta. Huonolla matikkapäälläni en osaa sanoa, mutta luulisin, että määrä on joku 20-30. Onhan heitä varmaan kuitenkin lisää syntynyt. Jälkikäteen sanottuna pistin luvut ihan liian yläkanttiin fb-sivulle. Toivottavasti, sinne löytäisi muitakin kaltaisiamme. :) Kiitos tsempistä, kivaa syksyn alkua sinullekin!

      Poista

Rohkeasti vain kommentoimaan, kuulen mielelläni sinusta <3