perjantai 14. lokakuuta 2016

Ihana, ra(s)kas työ



 #hupparikansanpuolella

Olen ollut harjoittelussa Jyväskylän keskusta-alueen seurakunnan nuorisotyössä nyt 15 päivää. Viisi olisi vielä edessä ja ne pitävät sisällään kaksi leiriä - isoskoulutusleirin ja varkkanuorten yöseikkailuleirin.
   Vaikka välillä tuntuu, että meidän harkat on onnettoman lyhyitä, niin hyvin näiden 20 työpäivän työharjoittelussa silti ehtii tulevasta työstään oppia. Tai ainakin, jos niin haluaa. Ja mä olen halunnut oppia.
   Oon miettinyt itse paljon työn ja vapaa-ajan jaksottamista kirkon virassa. Tähän siis täsmennyksenä se, että kirkon nuorisotyönohjaajan virka kuuluu työajattoman työn piiriin ja työaika onkin 24/5.Eli viitenä päivänä viikossa ja koko päivän. Tosin eihän sitä tarvii koko vuorokautta työpaikalla olla, mutta tavoitettavissa kuitenkin.
   Työpäivät, niiden aikana olevat työtehtävät ja työn suunnitteluun käytettävät tunnit saattavat vaihdella tosi paljon.Välillä on päiviä, että menet kokouksesta toiseen ja vedät päälle nuortenillan. Välillä on "tavallisia" toimistopäiviä turvallisesti 9-15. Ja sitten on päiviä, jolloin oot työtehtävissä kiinni kolme tuntia. Tai vietät työpäiväsi kotona, koska suunnittella voi sielläkin.
   Isoin juttu, minkä olenkin harkan aikana oppinut, on tämän työn henkinen rasittavuus - nimenomaan vapaa-ajan ja työhön käytettävän ajan rajaamiseen liittyen. Ja se, kuinka vaikeaa tätä työtä tehdessä on yrittää nähdä kavereita.
   Tai kyllähän sitä ehtisi ja pystyisi sellaiseen. Mutta se, kannattaako ja jaksaako työpäivän jälkeen enää nähdä kavereita, on täysin eri asia. Kun on päivän ollut sosiaalinen töissä, ei jaksa sitä välttämättä olla kavereille. Haluaisi kyllä kovasti, mutta kun ei kykene. Voisi jopa sanoa, että työpäivän jälkeen ystäväni eivät ansaitse minua siinä väsymyksessä, vaan he ansaitsevat jotain paljon parempaa ja laadukkaampaa seuraa. Itse tarvitsen palautumiseen työpäivän jälkeen parikin tuntia, jolloin voin vain olla itsekseni. Sen jälkeen pystyy juttelemaan perheenjäsenten kanssa jopa lauseilla.
   Eikä pidä käsittää väärin - rakastan sitä työtä, mitä teen ja mihin olen kohta saamassa pätevän paperit. Koen vahvasti, että tekemälläni työllä on oikeasti merkitystä ja saan siitä niin paljon itselleni. En voisi kuvitellakaan parempaa työtä. Mutta tosiasia on se, että melkoisia haasteita tämä työ asettaa itselle, perheelle ja ystävillekin.
   Viikonloppuvapaat on harvassa ja työ painottuu väkisinkin ilta-aikaan. Eli suomeksi sanottuna olen töissä silloin, kun muut ovat vapaalla ja toisinpäin. Kun tekee töitä ihmisten parissa hyvinkin tiiviisti koko päivän, ei työpäivän jälkeen kaipaa yhtään kysymystä siitä, millainen päivä töissä oli. Vaikka toisella on täysi oikeus sitä kysyä. Työpäivän jälkeen ainoat asiat, joita tarvitsen, ovat kahvikuppi ja lämmin viltti, jonka alle kääriytyä. Yksin.
   Kuitenkaan en voi aina vain paeta yksinäisyyteeni työpäivästä palautumaan. Totta kai voin yrittää perheelle ja ystäville selittää ja pyytää armahtamaan. Mutta en loputtomiin. Onkin siis keksittävä keinoja ottaa pienestäkin omasta ajasta kaikki irti, että jaksaa nähdä läheisiä ja antaa heille kaikista parhain mahdollinen Roosa seuraksi yhdessä elämän teitä talsimaan. 

Toivottavasti työelämään kunnolla päästyttyäni ne keinot keksisin.

~ Roosa ~

3 kommenttia:





















  1. Kiinnostavia ajatuksia työ- ja vapaa-ajasta. Minä tein noin 17 vuotta 2-vuorotyötä eli vain yöt ja pyhät olivat varmasti vapaita. Jos joku työkaveri vaikka sairastui, sijaista oli oikeastaan mahdotonta saada noihin epänormaaleihin aikoihin ja siitä sitten vain remmiin.Noin kymmenen vuotta olen sitten myöhemmin ollut ihan tavallisiessa päivätyössä ja pyrin pitämään mielessä nämä etuudet, aina illat ja viikonloput vapaita. MUTTA nuo "epänormaalit" työajat ovat tulevaisuutta. Niihin tulee meidän sopeutua.Saa nähdä, mihin itsekin vielä voin joutua.Ja onhan niistä saanut etujakin, esim arkivapaina on helpompi järjestää omia asioita.
    Terv. Tuula


    VastaaPoista
  2. Tuttua tuo! Tätä työtä ei voisi koskaan tehdä, jos se ei oliai oikeasti enemmän kuin työtä <3 Pitää koittaa muistaa ne arjen pienet ilot ja ihanat hetket. Ja silloin kun on vapaapäivä, niin pyhittää se sille :) tsemppiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Venla! Tätä työtä ei todellakaan pystyisi tekemään ilman kutsumusta tähän alaan ja ammattiin. Eikä tätä työtä pidä todellakaan tehdä rikastumisen toivossa. Täss työssä rikkaudet jaetaan jossain täysin muussa muodossa, kuin kolikoina pankkitilille. Mut uskallan silti väittää et ne tän työn "rikkaudet" (esim. nuorten luottamus ja ilo) on paljon arvokkaampia asioita kuin pankkitilin saldo. <3

      Ihanaa, kun kommentoit ja samoja fiiliksiä jollain muullakin välillä. Ja totta muuten just tuokin, et tätä työtä tehdessä just ne arjen pienet asiat tuntuu tosi isoilta ylellisyyksiltä, just vaikka sen pitkän päivän jälkeen. :)

      Poista

Rohkeasti vain kommentoimaan, kuulen mielelläni sinusta <3